Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 50€
 

Blog

Single origin, Single estate και Blends: Βασικές διαφορές - Roasters Kolektiva

Single origin, Single estate και Blends: Βασικές διαφορές

Μπαίνοντας σε ένα Specialty Coffee Shop, θα συναντήσουμε διάφορους όρους που αφορούν στον καφέ που θα επιλέξουμε. Ο όρος “specialty” αναφέρεται σε υψηλής ποιότητας καφέ που παράγεται με προσοχή στην καλλιέργεια, στην επεξεργασία και σε κάθε στάδιο της παρασκευής του.
Οι όροι single origin, single estate, και blends στον τομέα του specialty coffee, αναφέρονται στις διάφορες πηγές του καφέ που συναντάμε σε ένα Specialty Coffee Shop με κάθε τύπο να έχει τα δικά του διακριτά γευστικά χαρακτηριστικά.
Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας τις βασικές διαφορές:

Single-Origin (Μοναδικής Προέλευσης)
Ένας Single-Origin coffee αναφέρεται σε έναν καφέ που προέρχεται από μια συγκεκριμένη χώρα και η έννοια του έχει καθιερωθεί στον χώρο του καφέ, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη των ξεχωριστών γευστικών χαρακτηριστικών του κάθε προορισμού. Αυτό επιτρέπει στους καλλιεργητές να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες ποικιλίες καφέ και να μελετήσουν κλιματικές συνθήκες που επηρεάζουν το τελικό προϊόν δεδομένου ότι τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του εδάφους και του κλίματος της περιοχής παραγωγής, προσφέρουν μια μοναδική γευστική εμπειρία. Οι λάτρεις του καφέ εκτιμούν τους “single origin specialty coffee” για τις ιδιαίτερες γευστικές εμπειρίες που προσφέρουν, καθώς και για τον τρόπο που αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα του τόπου όπου παράγονται.

Single-Estate (Μοναδικής Φάρμας η τοπικού παραγωγού)
Ο όρος Single-Estate Coffee αναφέρεται σε καφέ που προέρχεται από μια συγκεκριμένη φάρμα και συμπληρώνει την ιδέα του Single-Origin εμβαθύνοντας στην προέλευση του καφέ, καθώς αυτός θα έχει καλλιεργηθεί σε ένα συγκεκριμένο κτήμα η φάρμα, προσδίδοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην τοπική και γεωγραφική εξέλιξη του. Η πρακτική του Single-Estate coffee δίνει την δυνατότητα στους καλλιεργητές για την πιο προσεκτική παρακολούθηση όλων των σταδίων παραγωγής, από την φύτευση και την συγκομιδή έως την επεξεργασία δίνοντας μεγάλη έμφαση στον συνδυασμό Γης, κλίματος και υψομέτρου γνωστό ως ‘‘Terroir’’ .

Οι καλλιεργητές που επιδιώκουν αυτό το είδος καφέ συνήθως έχουν εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την φροντίδα των φυτών, τις μεθόδους επεξεργασίας και τις τεχνικές καλλιέργειας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση στη γεύση. Η αυθεντικότητα των γευστικών χαρακτηριστικών και η δυνατότητα να απολαμβάνουμε έναν καφέ που έχει δημιουργηθεί με αφοσίωση και αγάπη σε κάθε στάδιο της παραγωγής και με μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα τις γεωργίας και των τοπικών κοινοτήτων.

Specialty Blends
Η λέξη Blend στον κόσμο του specialty coffee αναφέρεται σε έναν καφέ ο οποίος δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών specialty ποικιλιών καφέ η ακόμα και από διαφορετικά Origins. Η πρακτική αυτή επιτρέπει στους Roasters να δημιουργήσουν έναν απολαυστικό καφέ με ισορροπημένο χαρακτήρα καθώς αξιοποιούν τα διάφορα γευστικά χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας. Κατά την δημιουργία ενός Blend , Οι Roasters επιδιώκουν την σωστή ισορροπία μεταξύ Γλυκύτητας, Οξύτητας και παρουσία πλούσιου σώματος, προσφέροντας έναν καφέ που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Με βάση την σταθερότητα, ο Roaster μπορεί να εξισορροπήσει τυχόν ανεπάρκειες που μπορεί να παρουσιάζει ένας καφές από ένα Origin η μια ποικιλία αντικαθιστώντας τον με κάποια άλλη ποικιλία η ακόμα και με ένα άλλο Origin αν κριθεί απαραίτητο. Ο καφές αυτός επιτρέπει να δημιουργηθούν σταθερά και αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά παρέχοντας μια συνεπή εμπειρία γεύσεων στους καταναλωτές και παράλληλα είναι μία συνθήκη που αντικατοπτρίζει την τέχνη και την επιδεξιότητα του Roaster που αφιερώνει χρόνο και προσοχή για την δημιουργία αυτού του ιδιαιτέρου Blend.

Οι Single-Origin, Single-Estate και τα Blend εστιάζουν το καθένα σε ξεχωριστό γευστικό χαρακτήρα οπού το καθένα είναι μοναδικό και η επιλογή μεταξύ αυτών, εξαρτάται από τις προτιμήσεις του καταναλωτή και την γευστική εμπειρία που επιθυμεί στο φλιτζάνι του είτε επιλέγει να το απολαύσει στο σπίτι είτε στο αγαπημένο του Specialty Coffee Shop.

Συντάκτης: Πασχάλης Τζανταρίδης – Head Barista at Kolektiva Lab, Sykies