Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 50€
 

Blog

Freddo Espresso: 6 πράγματα που ''πιθανώς'' δεν γνωρίζεις για το αγαπημένο σου ρόφημα - Roasters Kolektiva

Freddo Espresso: 6 πράγματα που ”πιθανώς” δεν γνωρίζεις για το αγαπημένο σου ρόφημα

Το Freddo Espresso είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο δημοφιλής καφές στην Ελλάδα και έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και της κουλτούρας μας τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετά στοιχεία στην ιστορία του αγαπημένου αυτού ροφήματος που πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από αυτά:

1. Η προέλευση του ξεκινάει από τον frappe: Ο Freddo Espresso έχει τις ρίζες του στον στιγμιαίο καφέ frappe, ο οποίος εφευρέθηκε το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ένας παρευρισκόμενος προσπαθούσε να φτιάξει έναν στιγμιαίο καφέ και δεν έβρισκε ζεστό νερό. Έτσι χρησιμοποίησε ένα σέϊκερ, στο οποίο αφού πρόσθεσε τον στιγμιαίο καφέ, ζάχαρη και νερό και τα κούνησε για λίγο, γεννήθηκε ο φραπές. Με την πάροδο των χρόνων, ακολούθησε η εξέλιξη του, στον αγαπημένο παγωμένο espresso.

2. Η εμφάνιση του παγωμένου espresso: Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 παρασκευάστηκε στην Ελλάδα ο πρώτος παγωμένος εσπρέσο, καθιστώντας τον επί χρόνια μία ιδιαίτερη επιλογή, που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αφορούσε μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Αυτό βέβαια άλλαξε εντελώς όταν κατάκτησε την αγορά, έγινε ευρέως διαδεδομένος και η πρώτη επιλογή των περισσοτέρων.

3. Η προέλευση της ονομασίας του espresso: Ο όρος espresso προέρχεται από το ρήμα “esprimere”, που σημαίνει “αφαιρώ υπό πίεση”. Η διαδικασία παρασκευής του espresso ξεκίνησε το 1822 στη Γαλλία με την δημιουργία της πρώτης μηχανής μη κατεργασμένου καφέ και τελειοποιήθηκε στην Ιταλία, καθιστώντας το, αγαπημένο ρόφημα των Ιταλών (Espresso στα Ιταλικά σημαίνει άμεσο, γρήγορο).

4. Η ελληνική εφευρετικότητα: Η ανάγκη για ποιοτικό κρύο καφέ οδήγησε τους ευρηματικούς Έλληνες στην δημιουργία του Freddo Espresso, συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη του ροφήματος espresso.

5. Η διαδικασία παρασκευής: Το Freddo Espresso περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής και όχι το είδος του καφέ με το οποίο παρασκευάζεται το ρόφημα. Μπορεί να παρασκευαστεί από διάφορες ποικιλίες καφέ, είτε speciality είτε commercial, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις επιλογές του καθενός.

Στην Roasters Kolektiva, εξασφαλίζουμε για τους λάτρεις του είδους, εκλεκτές ποικιλίες
single origin καφέ, 100% Arabica για την τέλεια εκδοχή του Freddo Espresso στο σπίτι ή την επιχείρηση σας.

6. Η κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα: Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφαία δεκάδα των χώρων που λατρεύουν τον καφέ, κατέχοντας την 9η θέση και αφήνοντας πίσω χώρες όπως η Βραζιλία και η Ιταλία. Το Freddo Espresso είναι σήμερα η πρώτη επιλογή για πολλούς Έλληνες καταναλωτές, καθιστώντας μας πρωταθλητές στην κατανάλωση καφέ. Στην χώρα μας ο καφές εκτός από καθημερινή απόλαυση, είναι πλέον και αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κουλτούρας μας και σύμφωνα με στοιχεία της Pricefox, η κατά κεφαλήν κατανάλωση του, φτάνει τα 3 κιλά ετησίως.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως μπορείτε να φτιάξετε ένα freddo espresso μόνοι σας βήμα βήμα: