Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 50€
 

Blog

Cold Brew - Το νέο κρύο ρόφημα που θα λατρέψετε! - Roasters Kolektiva

Cold Brew – Το νέο κρύο ρόφημα που θα λατρέψετε!

Το καλοκαίρι πλησιάζει και αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα, ότι έφτασε η εποχή για δροσερά ροφήματα και η Ελλάδα είναι η χώρα όπου απολαμβάνουμε τους παγωμένους καφέδες περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Με πρωτοστάτη το πολυαγαπημένο freddo, πλέον έρχεται το Cold Brew να κεντρίσει το ενδιαφέρον, στους λάτρεις του καφέ.
Τι είναι το Cold Brew

Το Cold Brew ή αλλιώς ο καφές ψυχρής εκχύλισης είναι η κρύα εκδοχή του καφέ φίλτρου, αλλά με μια σημαντική διαφορά. Αντί για τον καφέ φίλτρου που κρυώνει ή ψύχεται μετά την ζεστή του παρασκευή, το Cold Brew εκχυλίζεται εξ αρχής με κρύο νερό (η διαδικασία αυτή λέγεται immersion).
Η μέθοδος παρασκευής του είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς μπορεί να διαρκέσει από 12 έως και 24 ώρες, αλλά έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ με εντελώς διαφορετική χημική σύσταση και γεύση.

Ο τρόπος παρασκευής και τα χαμηλά επίπεδα θερμοκρασίας κάνουν το Cold Brew να είναι γλυκύτερος από τον κανονικό καφέ, με ισορροπημένη οξύτητα (ανάλογα με τον καφέ που επιλέγουμε) και λιγότερα πικρά στοιχεία. Η γλυκύτητα του, μπορεί να παραπλανήσει κάποιους που το δοκιμάζουν για πρώτη φορά, καθώς η έλλειψη της πικρής γεύσης – που έχει ως συνήθως ο καφές – μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι περιέχει μια μικρή ποσότητα αλκοόλ.

ΤΟ ΤΑΞΊΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!

Ο κρύος καφές προέρχεται από την Ιαπωνία, όπου ήταν μια παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής καφέ για αιώνες. Ο κρύος καφές αργής σταγόνας, γνωστός και ως τύπου Κιότο, ή ως ολλανδικός καφές από την Ανατολική Ασία (το όνομα των αποσταγμάτων καφέ που έφεραν από την Ασία οι Ολλανδοί), αναφέρεται σε μια διαδικασία κατά την οποία στάζει νερό μέσα από κατακάθια καφέ σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες.

Οι Ολλανδοί εισάγουν τον καφέ στην Ιαπωνία το 1600 και την ίδια περίοδο ο καφές τύπου Κιότο εξελίσσεται μέσα από την ιαπωνική παράδοση του κρύου τσαγιού.

Το 1837 οι Γάλλοι στρατιώτες καταλαμβάνουν το φρούριο Mazagran στο Αλγέρι και επιστρέφουν στην Ευρώπη με τη μέθοδο παρασκευής συμπυκνωμένου καφέ αναμειγμένου με κρύο νερό.

Η ιαπωνική εταιρεία Ueshima Coffee Co. κυκλοφορεί το πρώτο έτοιμο για κατανάλωση κρύο προϊόν καφέ στον κόσμο το 1969 , το οποίο γίνεται δημοφιλές μετά την παρουσίασή του στην παγκόσμια έκθεση του 1970 στην Οζάκα.

Τέλος η εταιρεία Starbucks εισάγει επίσημα το Cold Brew σε εθνικό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015.

Tips: Πώς θα φτιάξεις απολαυστικό καφέ cold brew στο σπίτι σου

Ένας απλός τρόπος να παρασκευάσουμε Cold Brew στο σπίτι, είναι να χρησιμοποιήσουμε μια κανάτα νερού (ή ένα ειδικό μπουκάλι cold brew) και να προσθέσουμε τον καφέ και το νερό σε συγκεκριμένη αναλογία. Μια καλή προτεινόμενη αναλογία είναι 100-150 γραμμάρια καφέ ανά 1.000 ml νερό.

Μετά σφραγίζουμε την κανάτα με ένα σελοφάν ώστε να μην έρχεται σε επαφή ο καφές με το οξυγόνο και τυχόν εξωτερικές οσμές, και στη συνέχεια τοποθετούμε την κανάτα στο ψυγείο για 12 έως 24 ώρες.
Αν παρατηρήσουμε ότι ο καφές μας είναι πολύ ελαφρύς ή πολύ δυνατός, μπορούμε να προσαρμόσουμε είτε το χρόνο επαφής του καφέ με το νερό είτε τα γραμμάρια καφέ. Όταν είναι έτοιμος ο καφές μας, αφαιρούμε την κανάτα από το ψυγείο και τον φιλτράρουμε με ένα χάρτινο φίλτρο που συνήθως χρησιμοποιούμε στην καφετιέρα μας.

Προσθέτουμε πάγο στο ποτήρι μας και σερβίρουμε!