ΑΙΘΙΟΠΙΑ: ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ
Για πολλούς ο αγαπημένος τους καφές, και σίγουρα, και ένας από τους δικούς μας στην Roasters Kolektiva. Ethiopia Dhilgee, ένας λουλουδένιος καφές με νότες από τριαντάφυλλο, γιασεμί, μούρα, φράουλες, καρύδια, κακάο, με τραγανή οξύτητα και μοναδικό χυμώδες σώμα, που ξεχωρίζει για την Αιθιοπική τόλμη του και την ποιότητα των καρπών του. Πάμε μια βόλτα να τον ανακαλύψουμε!
Dimtu Estate
Μπορεί η Αιθιοπία να είναι η γενέτειρα του καφέ, αλλά είναι μια χώρα περίπλοκη όσον αφορά τις περιοχές και την αναγνώριση τους. Ένας καφές μπορεί να διακριθεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής, της ζώνης, του σταθμού επεξεργασίας ή απλά με ένα τοπικό όνομα.
Το Dimtu Estate υπάγεται στη ζώνη Guji της περιφέρειας Oromia και βρίσκεται στην περιοχή Sidamo. Κατά μέσον όρο εδώ, οι γεωργοί εκμεταλλεύονται κομμάτια γης με μέγεθος μικρότερο από 1 εκτάριο. Οι περισσότεροι καφέδες είναι εκ των καταστάσεων βιολογικής καλλιέργειας. Η χρήση βιολογικού λιπάσματος είναι κοινή, και το κλάδεμα λιγότερο κοινό. Ένας γεωργός συνήθως έχει λιγότερα από 1500 δέντρα ανά εκτάριο και 1 δέντρο παράγει συνήθως κεράσια που δίνουν 100-200 γραμμάρια πράσινου καφέ.
Καλλιέργειες
Οι καλλιέργειες αποτελούν ένα μείγμα τοπικών βελτιωμένων ποικιλιών όπως το Certo και το τοπικό Wolisho. Οι ποικιλίες αναφέρονται συλλογικά ως Ethiopian Heirloom, η οποία είναι μια μυριάδα τοπικών υβριδίων τύπου Typica και νέες βελτιωμένες ποικιλίες με βάση τις παλαιότερες.
Διαδικασία Παραγωγής (naturals)
Χρόνοι ξήρανσης 15 – 18 ημέρες.
Η παραγωγή εξαιρετικών φυσικών καφέδων απαιτεί τουλάχιστον την ίδια προσοχή στις λεπτομέρειες με την παραγωγή καλών πλυμένων καφέδων. Τα κεράσια διαλέγονται με το χέρι για να ξεχωριστούν τα άγουρα και τα παρά-ωριμασμένα, ώστε να κρατήσουμε ένα πιο γλυκό και καθαρότερο προϊόν. Ο φυσικός καφές επεξεργάζεται κανονικά στο μεταγενέστερο μέρος της συγκομιδής και αυτό συμβαίνει όταν η συγκομιδή φτάνει στα μεγαλύτερα υψόμετρα.
Η πρώτη φάση της ξήρανσης είναι ζωτικής σημασίας και γίνεται απλώνοντας τα κεράσια σε λεπτά στρώματα στα τραπέζια για να αποφευχθούν οι ζυμωμένες γεύσεις μέχρι να φτάσουν σε αυτό που ονομάζεται ‘στάδιο σταφίδας’, στο περίπου 25% της υγρασίας τους, με πολύ προσοχή στις μετακινήσεις τους ώστε να αποφευχθούν βλάβες στους καρπούς.
Στη δεύτερη φάση της ξήρανσης, με υγρασία από 25% στα 12%, τα κεράσια συσσωρεύονται σε στρώματα και μετακινούνται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, με διαλείμματα για ξεκούραση το μεσημέρι και τη νύχτα. Μια ανεξέλεγκτη διαδικασία ξήρανσης μπορεί να αυξήσει πολύ τις φρουτώδεις γεύσεις και να δημιουργήσει ασταθές αποτέλεσμα, ενώ καθυστερήσεις στην διαδικασία της μπορεί να προκαλέσει μούχλα και άλλες λανθασμένες γεύσεις. Για αυτούς τους λόγους, είναι μια δαπανηρή διαδικασία που απαιτεί καλή εργασία και προσοχή, αν θέλουμε να επιτύχουμε τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας.
Εδαφος: Κόκκινο-καφέ, εύφορο και καλά στραγγισμένο