![](https://roasters-kolektiva.com/wp-content/uploads/2018/02/shembati.jpg)
ΑΡΩΜΑΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ: ΤΑΝΖΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Στην Roasters Kolektiva μόλις καλωσορίσαμε δύο μονοποικιλιακούς καφέδες με ιδιαίτερα προφίλ και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Ελάτε μαζί μας να τους ανακαλύψουμε.
Tanzania Ihombe
O Ihombe είναι ένας καφές – αποτέλεσμα μιας ομάδας αγροτών από το νότιο μέρος της Mbeya.
Αυτός ο καφές ξεχωρίζει για τα πολύπλοκα χαρακτηριστικά του και τον λεπτεπίλεπτο herbal χαρακτήρα του. Ένας καφές πολύ λουλουδάτος, με νότες εσπεριδοειδών, μούρα, παπάγια, κακάο και φουντούκι.
![ihombe1](https://roasters-kolektiva.com/wp-content/uploads/2018/02/ihombe1.jpg)
![ihombe2](https://roasters-kolektiva.com/wp-content/uploads/2018/02/ihombe2.jpg)
Ihombe
Την σεζόν 2016/2017 ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία που στοχεύει στην άμεση συμμετοχή των μικρών αγροτών, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των προσπαθειών για αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας στις νότιες περιοχές της Τανζανίας, Mbeya και Songwe. Ιστορικά, η παραγωγή καφέ στην Τανζανία έχει επικεντρωθεί στον Βορρά, σε περιοχές όπως το Kilimanjaro και την Arusha. Η δομή παραγωγής στις περιοχές αυτές κυριαρχείται από τους παραδοσιακούς συνεταιρισμούς. Παρότι υπάρχουν ορισμένα οφέλη, διαπιστώνουμε εμπειρικά ότι αυτό το είδος δομής προσφέρεται επίσης για έλλειψη διαφάνειας και παρεμπόδιση των στόχων για αυξημένο εισόδημα των γεωργών και ποιότητα καφέ. Αυτή η νέα πρωτοβουλία όμως αφορά άμεσα τους παραγωγούς. Ο καφές παραδίδεται από τους αγρότες και η πληρωμή καταβάλλεται επί τόπου ανάλογα με την ποιότητα του καφέ που έχουν παραδώσει.
Πως:
Υπάρχουν δύο σταθμοί επεξεργασίας που προσφέρουν τη δυνατότητα στους αγρότες να παραδίδουν τα κεράσια καφέ, ενώ συμβάλλουν στην εξασφάλιση καλύτερου ελέγχου ποιότητας. Το Ihombe είναι ο ένας από τους σταθμούς. Στα νότια Highlands της Τανζανίας, η πλειοψηφία των αγροτών είναι μικροκαλλιεργητές που κατέχουν κατά μέσο όρο 2 στρέμματα με 1300 δέντρα.
Υψόμετρο, ποικιλίες και έδαφος:
Ανάλογα με την περιοχή και το χωριό, ο καφές καλλιεργείται σε υψόμετρο από 1.200μ. έως 1.990μ. Οι μέσες βροχοπτώσεις είναι περίπου 1.100 mm/έτος. Το 80% του καφέ που καλλιεργείται στην περιοχή είναι ένας τοπικός Bourbon που ονομάζεται Nylon. Περίπου το 17-18% είναι τα δέντρα Kent και ένα 2-3% είναι βελτιωμένες ποικιλίες από το εθνικό κέντρο έρευνας που ονομάζεται TaCRI. Το έδαφος στην περιοχή ποικίλει λίγο αλλά γενικά είναι ένα ελαφρώς αμμώδες και όξινο έδαφος, πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο.
Burundi Shembati
Αυτός ο καφές που προέρχεται από το σταθμό επεξεργασίας Shembati είναι ξεχωριστός λόγω του τρόπου λειτουργίας του σταθμού, καθώς η ομάδα είναι πολύ αφοσιωμένη στην παραγωγή και επεξεργασία καφέ, ώστε να να πετυχαίνουν πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κούπα. Αυτή η παρτίδα είναι ιδιαίτερα λουλουδένια με χαμομήλι και λευκά florals. Ένας εξαιρετικά πολύπλοκος καφές, με φρέσκα μαύρα φραγκοστάφυλα, ραβέντι, κακάο, nugatti, με λεπτότητα και διαφάνεια, φρουτώδης και πυκνός.
![shembati2](https://roasters-kolektiva.com/wp-content/uploads/2018/02/shembati2.jpg)
![shembati1](https://roasters-kolektiva.com/wp-content/uploads/2018/02/shembati1.jpg)
Shembati
Ο σταθμός επεξεργασίας Shembati είναι ένας από τους δύο σταθμούς που κατασκευάστηκαν το 2016 από τον παραγωγό Salum Ramadhan. Οι καφέδες είναι βασικά όλοι επιλεγμένες ημερήσιες παρτίδες, οι οποίες παίρνουν το όνομά τους από την περιοχή ή τον λόφο Collin όπου αγοράζονται τα κεράσια. Οι φάρμες στο Μπουρούντι είναι μικρές, συνήθως κάτω από 10 στρέμματα, με μερικές εκατοντάδες δέντρων η κάθε μία. Αυτό σημαίνει ότι μια ημερήσια παρτίδα π.χ. 25 σακιών ωμού καφέ προέρχεται από περίπου εκατό καλλιεργητές.
Τα κεράσια συγκεντρώνονται από έναν αριθμό περιοχών με διαφορετικά υψόμετρα, συνθήκες καλλιέργειας κ.λ.π. και λόγω αυτού η γκάμα των γεύσεων είναι αρκετά ευρεία. Mbirizi ονομάζονται οι καφέδες από το κοντινό περιβάλλον του σταθμού. Ονομασίες όπως Nyabihanga και Mudusi αναφέρονται σε καφέδες που καλλιεργούνται σε άλλες περιοχές, αλλά επεξεργάζονται στο Mbirizi. Ο παραγωγός επενδύει επίσης σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα όπως η εκπαίδευση στις τοπικές περιοχές, οι λίμνες για λύματα κ.α.
Συγκομιδή και επιλογή:
Η κύρια συγκομιδή ξεκινά κανονικά αργά το Μάρτιο και Μάιο (ανάλογα με το υψόμετρο και τον καιρό) και τελειώνει τον Ιούλιο. Οι αγρότες είναι ελεύθεροι να πουλήσουν τα κεράσια τους σε όσους προσφέρουν την υψηλότερη τιμή. Ο Salum και οι συλλέκτες του επικοινωνούν απευθείας με τους τοπικούς αγρότες για αυστηρή διαλογή, ενώ για να προσελκύσουν τους αγρότες με τις καλύτερες ποιότητες, καταβάλλουν χρηματικά ποσά πάνω από τις τιμές της αγοράς.
Ζύμωση, πλύσιμο και ξήρανση:
Το υψόμετρο του σταθμού είναι μεγάλο και το κλίμα είναι δροσερό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να ελεγχθεί ο χρόνος ζύμωσης. Η παραδοσιακή διαδικασία ζύμωσης και πλύσης στο Μπουρούντι είναι μια μεγάλη διαδικασία με διπλή ζύμωση (ξηρή και υγρή ζύμωση) πριν από τo μούσκευμα. Η διπλή ζύμωση απαιτεί πολύ νερό και δημιουργεί περισσότερα λύματα και για αυτό, σε αυτόν τον σταθμό, τροποποίησαν τη διαδικασία για να μειώσουν τη χρήση νερού, την εργασία, και να αποφύγουν την υπερ-ζύμωση, κάνοντας μια 12ωρη ξηρή ζύμωση. Στη συνέχεια, ο καρπός οδηγείται σε κανάλια πλυσίματος σε 3-4 βαθμούς με βάση την πυκνότητα, και μετά ακολουθεί το μούσκευμα, 12-18 ωρών σε καθαρό νερό. Από εκεί, τα κεράσια προ-ξηραίνονται κάτω από τη σκιά, χειροκίνητα, και τέλος αποξηραίνονται στον ήλιο για 15-20 ημέρες συνήθως, ανάλογα με το κλίμα και τις βροχοπτώσεις.